www.galerie-sumperk.cz

Jan Adamec - Hráči

Fotografie

7. 11. – 2. 12. 2012

 

list k výstavě

 


Stalo se už málem pravidlem zvát na listopadový termín do galerie fotografy, zaměřené i na jazz a blues. Po Bohumíru Čechovi a šumperském Jaromíru Rollerovi byli to tři smluvní fotografové: Ivan Prokop, Tomáš Turek a Martin Siebert, aby souborem svých snímků z předchozích let doprovodili desátý a už i patnáctý ročník festivalu Blues Alive. Letos je jím Jan Adamec, sám amatérský hudebník a dramaturg galerie, kde od roku 1998 uspořádal víc než devadesát autorských výstav jiným. Doporučil ho náš dávný přítel, Pavel Herynek. Ten své cirkulární kresby v pardubické galerii FONS vystavil v září roku 2010.

Motiv stejný, a přece snímky jiné, pramenící v jedinečném okamžiku sebezapomnění a sebepotvrzení zároveň. Ve chvíli vzájemného souznění zachycené pohotovým okem fotografa a ustálené do obrazů s nezaměnitelnou výpovědní silou. Tváře hudebníků, v radosti do hry ponořené a výmluvná gesta rukou v typické pozici pevně srostlá s nástrojem. Živá nervní gesta, dobře „načtená“ v komorním prostředí pardubického Divadla 29, malého sálu s těsným kontaktem hudebníků s publikem… a sympaticky klasické, černobílé snímky, fotografované na film a mokrou cestou vlastnoručně vyvolané v temné komoře. Samy vystačí si beze slov.

Snímky, vzniklé v nerušivém souladu s účinkujícími postupně v rozpětí jednoho desetiletí, byly vystavovány ve třech časových souborech: jako Hráči I, 2004, Hráči II, 2008 a Hráči III, 2010. Naposledy souhrnně v dubnu ve Wroclawi, během 48. ročníku festivalu Jazz nad Odrou. Zatím uzavřené téma Hráčů obohatí i šumperský festival. Jan Adamec je s nimi, ve výběru, odpovídajícím prostoru galerie, na letošním festivalu vítán. Rámuje ho. Otevírá i uzavírá.

Miroslav Koval


Jan Adamec - Hráči

Jan Adamec - Vernisáž výstavy