www.galerie-sumperk.cz

Štěpán Koval - Mechorosty

3. 12. 2014 – 4. 1. 2015

 

 

list k výstavě

další fotografie: www.bryo.cz 


Štěpánovy makrosnímky mechorostů jsou průnikem do nitra živých tkání, jen očima v úplnosti neviděných. Bohatstvím tvarů a barev zastupují přírodu v celém rozpětí od běžně viděného do závratné hlubiny mikročástic i do nedohledna vesmírného prostoru. V původním, ještě bezejmenném stavu a v neurčité velikosti míří opačným směrem, než kam je vede jejich dokumentování. Vystavené snímky jsou tak znovu ryze výtvarnou výpovědí, jakou byly na počátku, dřív, než našly i své praktické využití.

Někde hned na dosah ruky a jindy v obtížných podmínkách těžko dostupných poloh nalezené a přirozeným citem laděné podoby rostlinných tkání učí pozorně se dívat. Přesvědčivě dokazují, že stejná míra čiré krásy je ve zrodu i v zanikání jednotlivých fází a rytmů života ve všech jeho pomíjivých proměnách. Vedou i k poznání, že tvoří sama příroda, a ne člověk. Že jen ta je svrchovaným mistrem. Můžeme se k ní pokorně přiblížit a v něčem ji i napodobit; nic víc, nic míň. Učí nás neškodit jí, být na chvíli jejím skromným hostem a nenechat tu po sobě na Zemi spoušť.

Každý se vyjadřuje tím, co je mu vlastní, a nezáleží na tom, čím se právě jemu cesta k přírodě otevírá. Pro Štěpána je to vedle snímků mechů v poslední době i návrat ke kamenům, tentokrát k achátům. Obojí je dobrou volbou. Zájem, jaký jeho mechy budí, to dokazuje stejně, jako prosincová výstava, která letošní dvacátý ročník v galerii uzavírá.

Miroslav Koval



>>>   Tonyk Kulhaj - fotografie z vernisáže   <<<

 

Štěpán Koval - Mechorosty - vernisáž

Štěpán Koval - Mechorosty - instalace výstavy

Štěpán Koval - Mechorosty